Nyheter

”Jag uppmuntrar alla att vara med om den här inspirerande upplevelsen”

För två år sen kom Ghofran Jamaluddeen som flykting till Sverige från det krigshärjade Syrien. Idag praktiserar hon på Kungsleden genom Jobbsprånget, ett praktikprogram för nyanlända akademiker.

På Kungsledens kontor i Malmö praktiserar sedan i mars arkitekten Ghofran Jamaluddeen. På bara två år har hon lärt sig svenska och tagit flera initiativ för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Nu har hon fått möjlighet att praktisera på Kungsleden genom Jobbsprånget.

– När jag kom till Sverige började jag att läsa svenska genom SFINX, ett program som riktar sig mot ingenjörer och arkitekter. Där kom jag i kontakt med Jobbsprånget och eftersom jag vill komma in på arbetsmarknaden så ansökte jag till programmet.

Jobbsprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i samarbete med Arbetsförmedlingen och arbetar för att föra samman arbetsgivare med nyanlända arbetssökande som har relevant utbildning och bakgrund. Ghofran har en examen i arkitektur och har jobbat med ett stadsutvecklingsprojekt i Damaskus.

– Jag var en del av ett designteam och arbetade med bostadshus, köpcentrum och landskap. Efter det gick jag vidare till andra arbeten där mina uppgifter inkluderade utformning av olika typer av projekt, lägenheter, kontorsplan, nybyggda och ombyggda villor, visualisering och även att sätta ihop förslagsritningar till kunder.

Bild på Ghofran Jamaluddeen

Ghofran Jamaluddeen. Foto: Kungsleden

På Kungsleden hjälper hon till med att uppdatera ritningar och besöka olika lokaler för att se till att ritningarna matchar byggnaden i verkligheten. Hon sätter även upp en struktur så att det blir lättare för alla på kontoret att få tillgång till ritningarna. Benny Bendzovski är marknadsområdeschef i Malmö och handledare för Ghofran. Han är nöjd med samarbetet och ser många fördelar:

– Det är viktigt att spegla samhället och att alla får samma möjlighet oavsett var man kommer från. Jag ser det som en investering för framtiden

– Man blir förvånad över hur mycket samarbetet berikar i form av nytänkande och positiv feedback. Ghofran är en väldigt driven medarbetare som snabbt kommit in i företaget. Hon är intresserad, nyfiken och vill lära sig nytt, säger Benny.

Ghofran var nervös innan hon började sin praktik men känner att hon kommit in bra i rollen:

– Innan jag började min praktik var jag verkligen nervös. Det var min första upplevelse i det svenska arbetslivet men redan från dag ett har mina kollegor underlättat för mig och förklarat saker när jag undrat över något.

Språng mot arbetsmarknaden

Ghofran uppmuntrar andra att ansöka till programmet då det hjälper deltagarna att utveckla språket, komma närmare arbetsmarknaden och träffa duktiga och intressanta människor.

– Det är inte lätt att vara ny i Sverige men Jobbsprånget gav mig möjlighet att vara en produktiv person igen och jag är verkligen närmare arbetsmarknaden än vad jag var för två månader sen.

– Samtidigt får jag en spännande upplevelse, utvecklar min svenska och framförallt får jag möjligheten att träffa duktiga och intressanta människor. Så jag uppmuntrar definitivt alla nyanlända akademiker att ansöka till Jobbsprånget och vara med om den här inspirerande upplevelsen.

Ett långsiktigt samarbete

Ghofran är den tredje praktikanten som Kungsleden tar emot från Jobbsprånget. Tanken är att fortsätta med initiativet då det hittills varit givande och inspirerande för både praktikanten och medarbetarna på Kungsleden.

– Praktikanten får erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden och vi på Kungsleden får ta del av perspektiv som hjälper oss att utveckla verksamheten. Fastighetsbranschen behöver förstärkning och det är viktigt att vi tar vara på den kompetens som finns, säger Hanna Brandström, Head of People and Culture, och fortsätter:

– Vi är mycket nöjda och hoppas fortsätta med samarbetet då vi ser hur mycket värde det skapar för både oss på Kungsleden men även för samhället i stort.

 

Läs mer om Jobbsprånget