Klimatsmart och säker arbetsdag

Hållbarhet har många dimensioner för oss som fastighetsägare. Vi vill aktivt bidra till samhället och minimera vår miljöpåverkan. Det är viktigt att hjälpa våra hyresgäster att leva hållbart och säkert. Här har vi samlat länkar och tips.

Återvinning och sophantering – Det ska vara lätt att göra rätt!

Vi uppmuntrar hyresgäster att återvinna så mycket avfall och material som möjligt. Vi slår även ett slag för att ha återvinning i egen lokal om det går. Det ger bättre möjlighet att mäta avfallet.
I Danderyd får vi hjälp av Returab att hitta anpassade lösningar. Returab lånar ut rena och märkta behållare till hyresgäster. Det kan vara allt från containrar till små behållare under skrivbordet. Returab besöker också fastigheterna regelbundet och är alltid tillgängliga för frågor om återvinning. Kolla in Returabs smarta tips om avfall och bidra till ett bättre samhälle

Service från kommunen

SÖRAB och Danderyds kommun har en mobil återvinningscentral på tre platser i kommunen. Den mobila återvinningscentralen står uppställd i tre timmar på kvällstid mellan klockan 16.30 och 19.30.  Se platser och datum på kommunens hemsida

Farligt avfall och elavfall

Mindre mängder farligt avfall inklusive elavfall kan mot en kostnad lämnas till SÖRABs återvinningscentral Hagby i Täby.

Cykla i Danderyd

Kommunen har placerat ut cykelpumpar som service till alla cyklister på dessa platser:

  • Danderyds Sjukhus vid tunnelbanan, Mörbygårdsvägen
  • Djursholms Torg, Vendevägen 8
  • Djursholms Ösby vid stationen, Ösbyvägen/Norevägen
  • Mörby Centrum vid busstorget, Mörbyplan
  • Eneby Torg

Kungsleden ser över möjligheter att installera cykelrum i våra fastigheter.

Hos Sportson på Enebybängens handelsplats finns en cykelverkstad och -shop

användbara länkar för dig som cyklar

Kör bil på el eller gas

Du som kör bil på gas kan tanka på Enebybergsvägen 2-4. Här kan du se landets alla tankställen för gas.

Kungsleden jobbar för att öka antalet allmänna laddplatser för elbilar kring våra fastigheter. 

Säker vinter

Säkerhetsarbetet kring exempelvis snörasskydd, halksäkerhet och taksäkerhet är en prioriterad fråga för oss. Under vintertid jobbar vi aktivt med att säkerställa snörasskydd och hålla områdena kring våra fastigheter halkfria.

Vi är snabba med att kontakta våra entreprenörer och se till att våra hyresgäster kan ta sig till och från jobbet säkert.

Ring oss om du upptäcker att vi har missat något.

Energispartips

Enkla tips på hur du som hyresgäst och privatperson kan bidra till ett mer hållbart samhälle med lägre energiförbrukning.

1. Släck lampan när du lämnar rummet eller installera närvarogivare. I många kontorslokaler styrs belysning på tidkanal och släcks automatiskt vid en viss tid på kvällen – meddela gärna oss om ni vill att den ska släckas tidigare.

2. Byt ut gamla glödlampor och lysrör mot LED-belysning.  Ofta går samma armatur att använda (i vissa fall kan den behöva anpassas)

3. Stäng av datorn när du inte använder den, exempelvis på lunchen

4. Koppla in all utrustning till en grenkontakt och slå av den när du går för dagen (tänk dock på att grenkontakter med många uttag kan leda till överbelastning av enskilda grupper i elcentral – vid osäkerhet rådgör gärna med elektriker)

5. Installera timer till motorvärmare

6. Tillåt temperaturen att variera med årstiden. Genom att acceptera någon/några grader varmare inomhus sommartid sparas mycket energi på att slippa kyla bort de sista värmegraderna, och vintertid kan en extra tröja istället för att höja temperaturen göra stor skillnad.

7. Sätt snålspolande munstycke på kranar och i duschar

8. Pensionera äldre  vitvaror (7 år eller äldre) till förmån för nyare energisnåla modeller. Om man byter ut ett kylskåp från 1990-talet till ett A+++ kylskåp har man enligt livscykelanalysen tjänat in miljöpåverkan på två-tre år.  Ett kylskåp med klass B kostar ca 4.000 kr mer i drift under 10 år än ett kylskåp med energiklass A++.

9. Berätta gärna för oss om ni har kortare verksamhetstider vissa perioder på året.  Där det är möjligt kan vi styra tiderna för när ventilationen är igång för att inte ventilera i onödan.

10.Teckna gröna hyresavtal.  Dessa innebär ett tydligare samarbete mellan hyresvärd och hyresgäst gällande hållbarhetsfrågor.

11. Håll portar, dörrar och fönster till lokalen stängda. Ventilation-, värme- och (i förekommande fall) kylsystem i fastigheten är anpassat till ert avgränsade utrymme, och med öppna fönster eller dörrar så störs balansen.

12. Åk med allmänna kommunikationsmedel eller cykla till och från jobbet

13. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Detta ger både bra matförvaring och låg energianvändning.  Frosta av om det har bildats is, och dammsug baksidan av kyl och frys med jämna mellanrum.

14. Dra ur laddare som inte används.

15. När det är möjligt – ta trapporna i stället för hissen. Du spar både energi och bättrar på din hälsa.

16. Vintertid – se till att elementen i lokalen inte är täckta av gardiner eller möbler som hindrar värmen från att spridas.

17. För batteridrivna apparater – byt till uppladdningsbara batterier.

Vill du ha vår hjälp att göra av med mindre energi? Hör gärna av dig till oss!